ΠΛΑΝΗΤΕΡΟΥ: Εκατοντάδες δένδρα έχουν προσβληθεί από ασθένεια – Κινδυνεύει να χαθεί το Πλατανόδασος Αροάνειου

ME ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΕΊΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΟΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ»

γράφει ο Τάσος Χρ. Βαγενάς… Εκατοντάδες πλατανόδενδρα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια..

Κινδυνεύει να χαθεί το Πλατανόδασος Αροάνειου

«ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ» .

Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλει μόνο πλατανόδενδρα και προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani.Ο μύκητας φράζει τα αγγεία του ξύλου – αδρομύκωση. Ακoλουθεί ξαφνική μάρανση (κιτρινισμός των φύλλων) και ξήρανση.

Την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.
Κατά μήκος του κορμού και των κλάδων εμφανίζονται επιμήκη έλκη και σε εγκάρσια τομή μεταχρωτοματιμός .
Είναι ασθένεια καραντίνας δηλ. δεν αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας.
Στην περιοχή η κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη γιατί έχουν προσβληθεί πλατανόδενρα αριστερά και δεξιά των δρόμων που οδηγούν στο πλατανοδάσος.

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία από διακινούμενα για καλλωπιστική χρήση δενδρύλλια πλατάνου. Έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ έχει κάνει την εμφάνιση του τόσο στην Ήπειρο, όσο και στη Θεσσαλία. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής, εργαλεία κοπής κλάδων (συνεργεία της ΔΕΗ, κατασκευές κ. άλ.), με τη μεταφορά ξύλου η δενδρυλλίων πλατάνου, εργαλεία υλοτομίας, πριονίδια κ. άλ.

Ο μύκητας εισβάλει από πληγές του δένδρου και διαδίδεται με την επαφή και την αναστόμωση των ριζών γειτονικών δένδρων.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, σε λίγα χρόνια, θα υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα πλημμυρικά προβλήματα που θα προκύψουν θα προκαλέσουν απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες ζημιές σε καταστήματα, κατοικίες, το αρδευτικό έργο της Κοιλάδας του Αροανείου, στους δρόμους και τις καλλιέργειες. Το παθογόνο θα διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές του Αισθητικού Δάσους αλλα και της Χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η αντιμετώπισή γίνεται προληπτικά σύμφωνα με τους κανόνες της φυτουγειονομικής νομοθεσίας. Για τον εντοπισμό της ασθένειας απαιτούνται επισκοπήσεις και επισημάνσεις των ασθενών δένδρων.
Συνιστάται ξερίζωμα και καύση η κοπή και καύση η φυτουγειονομική ταφή, στη συνέχεια , προσεκτικός καθαρισμός κα ι απολύμανση των κοπτικών μέσωMν, συλλογή και καταστροφή του πριονιδιού και απολύμανση της περιοχής συλλογής του.

Επιβάλλεται να παρθούν άμεσα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από το Δήμο Καλαβρύτων, την Τοπική Κοινότητα Πλανητέρου, το Φ.Δ. Χελμού Βουραικού και την Ένωση Μύλων και Υδροτριβών σε συνεργασία με τις δασικές και φυτουγειονομικές υπηρεσίες. Είναι μια ευκαιρία η ΄Ενωση Μύλων και Υδροτριβών Πλανητέρου να επιστρέψει στην κοινωνία ως ανταποδοτικό έργο τα χρήματα που έχει εισπράξει η εισπράττει.

γράφει ο Τάσος Χρ. Βαγενάς

Σχετικές δημοσιεύσεις